Imprezowe pizzerinki

Dlaczego imprezowe? Bo są wręcz stworzone do imprez :D Ta mini wersja pizzy jest tak samo pyszna jak jej większa siostra, a przy tym jest taka urocza :) Szybko można przygotować je w dużych ilościach, a lista zakupów niezbędnych do ich przyrządzenia nie zaboli naszego portfela, bo można wrzucić na nie wszystko na co mamy ochotę, bądź po prostu mamy w lodówce:) Pizzerinki można przyrządzić w kilku wersjach z różnymi dodatkami, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Tylko zróbcie ich naprawdę sporo, bo znikają w mgnieniu oka! :)


SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk)

ciasto

  • 3,5 szklanki mąki + ok. 0,5 do podsypywania
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

sos curry

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne
  • 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego

  • sos pomidorowy np. z tego przepisu
  • mozarella/ tarty żółty ser

dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry

  • pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano
  • szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek
  • papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu

dodatki do pizzy z sosem pomidorowym

  • mięso mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego)
  • salami, oliwki, papryka szalotka
  • szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut.
  2. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Przygotować sos pomidorowy.
  3. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na ok. 30 kulek wielkości mandarynki. Kulki oprószyć delikatnie mąką, tak aby się nie kleiły.
  4. Każdą kulkę należy spłaszczyć i rozciągnąć, tworząć placuszek o średnicy ok. 10-12 cm. Placuszki układamy na blaszcze z zachowaniem kilkucentymetrowych odstępów, ponieważ ciasto urośnie.
  5. Pizzerinki smarujemy jednym z sosów, posypujemy niewielką ilością sera, układamy ulubione dodatki i ponownie obsypujemy serem.
  6. Tak przygotowane pizzerinki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220-250 stopni na 12-18 min w zależności od temperatury osiąganej przez dany piekarnik.
Smacznego!




This entry was posted on 28 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Imprezowe pizzerinki”

  1. Mniam wyglądają przepysznie... Hmm... chyba dziś sobie zrobię pizze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...