Razowe spaghetti z kurczakiem i pesto orzechowym

Bardzo lubię przepisy Anny Starmach z programu "Pyszne 25", wszystkie można przygotować w ciągu 25 min i nie kosztują więcej niż 25 zł. Są idealne dla zapracowanych :) Przepis troszkę zmodyfikowałam, w miarę tego co miałam akurat w lodówce i wyszło naprawdę pyszne! 


SKŁADNIKI (4-5 porcji)

  • 1 opakowanie razowego spaghetti

kurczak

  • 1 podwóojna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

pesto orzechowe

  • 8-10 połówek orzechów włoskich
  • 2cm kawałek sera grana padano lub parmezanu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • oliwa z olwek
  • pieprz
  • sól

dodatkowo

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka płatków sera grana padano lub parmezanu
  • świeża bazylia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wstawić wodę na makaron.
  2. Kurczaka pokroić w dość małe kawałki i zamarynować w soli, pieprzu, czosnku oraz tymianku. Odstawić na kilka minut.
  3. Do blendera włożyć podprażone orzechy włoskie, czosnek, starty ser i kilka łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować. Dodawać stopniowo oliwy, aż pesto będzie miąło konsystencję gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, a cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzeć w cieniutkie paski pryzpominające wstążki.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć cebulkę, dodać czosnek oraz kurzczaka, Smażyć kilka minut aż kurczak się zetnie. Dodać cukinię i smażyć 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Makaron ugotować al dente (10-12 minut). I odcedzić (nie przelewać zimną wodą!). Makaron wymieszać z 2/3 pesto.
  7. Na talerzu układać makaron z pesto, a na nim kurczaka z cukinią. Na wierzchu posypać płatkami grana padano, bazylią oraz dodać odrobinę pesto.
Smacznego!



This entry was posted on 13 lis 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...