Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem

Przepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi z tej strony. Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam!


SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki )
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sos worchestershire
  • pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę również kroimy w drobną kostkę, czosnek drobniutko siekamy. 
  2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy czosnek i jabłko. Dodajemy 1 łyżke sosu worchestershire, majernaek oraz gałkę muskatałową i dusim dalej. Gdy jabłko będzie już miękkie ściągamy z ognia.
  3. Fasolę miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i krótko miksujemy, tak aby kawałki jabłka i cebuli wciąż pozostały wyczuwalne.
  4. Podajemy z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!



This entry was posted on 15 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Pasta z fasoli z jabłkiem i majerankiem”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...