Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym

Uwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;)


SKŁADNIKI (3-4 porcje)

  • 1/2 melona cantaloupe
  • 200g prosciutto
  • 150g sera z niebieską pleśnią
  • 3-4 garście rukoli
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • krem balsamiczny ciemny lub jasny lub ocet balsamiczny
  • świeżozmielony pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Usuwamy pestki z melona i oddzielamy miąższ od skórki, kroimy w spore kawałki.
  2. Ser kroimy w cienkie plasterki, a szynkę w paski.
  3. Na talerz wykładamy rukolę, na niej układamy melona, ser i szynkę.
  4. Całość posypujemy słonecznikiem, świeżozmielonym pieprzem i polewamy kremem balsamicznym.
Smacznego!








This entry was posted on 22 sie 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...