Sorbert truskawkowy z tequilla

Coś wspaniałego! Ten srobet jest po prostu idealny - idealnie truskawkowy, idealni słodki, idealnie alkoholowy. Choć oczywiście jego zawartość % można dostosować do własnych potrzeb;) I co najważniejsze, do jego przygotowania nie jest potrzebna maszyna do lodów, wystarczy zwykły blender z mocna końcówką.


SKŁADNIKI


  • 500g oszypułkowanych truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-4 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek)
  • 80 ml tequilli (można więcej)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Oszypułkowane truskawki umieszczamy w plastikowym lub silikonowym pojemniku i mrozimy przez ok. 4-5 h.
  2. Kiedy truskawki zamarzną "na kamień". Blendujemy je na gładką masę.
  3. Dodajemy cukier puder rozmieszany z tequilla i sokiem z cytryny.
  4. Można podawać od razu, ale polecam całość wkłożyć na ok. 1h do zamrażarki, żeby sorbet uzyskał odpowiednią konsystencję. Szczególnie jeśli użyliście sporo tequilli :)

Smacznego!





Milion smaków truskawek - edycja trzecia

This entry was posted on 9 cze 2016 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Sorbert truskawkowy z tequilla”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...