Maślane przegrzebki z ziołowym ryżem i zielonym groszkiem

Kiedy pierwszy raz spróbowałam przegrzebków w jednej z restauracji, wiedziałam że przyrzadzenie ich w domu to kwestia czasu :) Przegrzebki są aksamitne, delikatne, pachnące masłem, po prostu petarda! Do tego smażony ryż z mnóstwem aromatycznych ziół i dodatkiem zielonego groszku, który nadaje całości delikatnej słodyczy i świetnie balansuje intensywny smak ziół.


SKŁADNIKI (2 porcje)

przegrzebki
  • 6 przegrzebków
  • masło
  • sól, pieprz

ryż
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 mała puszka groszku Bonduelle
  • 1 gałązka świeżej mięty
  • 2 gałązki cytrynowego tymianku
  • 1 gałązka świeżego oregano
  • 1 dymka (szczypior i cebulka)
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek (świetnie pasuje oliwa aromatyzowana truflą)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Na patelni rozgrzewamy olwię, wrzucamy posiekane zioła, czosnek i dymkę. Smażymy do momentu aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy ryż i groszek i smażymy kolejne 3-4 min.
  2. Dodajemy śmietanę i masło, mieszamy, czekamy aż masło się roztopi i zwiąże ryż.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Ryż ściągamy z patelni i przekładamy go do miseczki.
  5. Na patelnię dodajemy łyżkę masła. Na rozgrzanym maśle smażymy przegrzebki po ok. 1 min z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ryż wykładamy na talerz, a na ryżu układamy przegrzebki.
Smacznego!








Czy wiesz, że.....

Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.



Bonduelle - od 25 lat z Wami

This entry was posted on 16 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Maślane przegrzebki z ziołowym ryżem i zielonym groszkiem”

  1. Fajnie wyglada, ciekawe, czy juz sie udalo dolaczyc przepis do akcji...Zajrzalam z ciekawosci i wyglada, ze wszystko jest o.k. Banerek, zdjecie z Bonduelle, w przepisie tez wymienione. No i najwazniejsze, ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...