Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :)

SKŁADNIKI (tortownica 22 cm)


  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego
  • 200g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 15 kwaśnych śliwek
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodawać po jednym jajki i dalej miksować.
  3. Wlać mleko skondensowane i dalej miksować.
  4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa.
  5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.
  6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając.
  7. Piec 45-60 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( piekłam 55 minut, wszystko zależy od piekarnika, formy i wysokości ciasta).
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem i podawać np. z filiżanką herbaty.
Smacznego!



This entry was posted on 25 sie 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym”

  1. Wygląda pysznie, jak ja dawno nie jadłam ciasta śliwkowego, nie wiem nawet czemu. :o

    Zapraszam w wolnej chwili.
    http://idzpocwiczyc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie upiecz, zwłaszcza teraz kiedy śliwkowy sezon w pełni :)

      Usuń
  2. Podoba mi się dodatek mleka skondensowanego, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...