Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu

Coś pysznego dla dbających o linię, czyli babeczki 3x bez ;) Bez mąki, bez cukru bez tłuszczu- a mimo tą są mięciutki i wilgotne. Można dodać do nich ulubione owoce lub gorzką czekoladę, albo orzechy. Doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie.


SKŁADNIKI (12 sztuk)


  • 1,5 szklanki mielonych płatków owsianych (mąka owsiana)
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 150 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyża domowego ekstraktu waniliowego


  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka miodu



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki, wrzucamy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu i dusimy ok 5 min, aż rabarbar puści sok. Zdejmujemy z ognia.
  2. Mąkę owsianą, mąkę migdałową, ksylitol, oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą.
  3. Oddzielamy białka od żółtek, Żółtka łączymy z jogurtem/maślanką i ekstraktem waniliowym.
  4. Białka ubijamy na sztywno.
  5. Sypkie składniki łączymy z masą żółtkowo- jogurtową. Na koniec delikatnie łyżka, po łyżce dodajemy pianę z białek. 
  6. Masę rozkładamy do formy na babeczki wyłożonej papilotkami, tak aby masa wypełniała foremki do 2/3 wysokości. Do każdej papilotki z masą dokładamy dużą łyżkę lekko podduszonego rabarbaru (bez soku).
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min.

Smacznego!



Rabarbarowa rewolucja

This entry was posted on 21 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Babeczki z rabarbarem - bez cukru, mąki pszennej i tłuszczu”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...