Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie rabarbaru to cudowne nadzienie do naleśników. Mus jest słodko-kwaśny, zdrowy i pyszny, w połączeniu z orkiszowymi naleśnikami, listkami mięty oraz jogurtem naturalnym smakuje wybornie! ;)

SKŁADNIKI (10-15 naleśników)

naleśniki

  • jajko
  • 150g mąki orkiszowej
  • 200 ml mleka roślinnego (lub krowiego)
  • 100ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego

mus

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

dodatkowo

  • jogurt naturalny
  • listki świeżej mięty
  • kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto  jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki.
  2. Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony.
  3. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm i przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy.
  4. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki.
  5. Naleśnikowe roladki układamy na talerzu i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego, swieżą miętą oraz gorzką czekoladą.
Smacznego!







Rabarbarowa rewolucja

This entry was posted on 12 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...