Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne

Jak sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :)


SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm)

  • 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu
  • 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • ok 1 kg śliwek węgierek lub innych ulubionych
  • cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W jednym naczyniu mieszamy sypkie składniki : mąkę, brązowy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, sodę i proszek do pieczenia.
  2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą jajka, olej, jogurt i ekstrakt waniliowy.
  3. Przy pomocy trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników.
  4. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
  6. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu.
  7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. 
  8. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!





This entry was posted on 23 sie 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

11 Responses to “Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne”

  1. Cudne :) I choć ze śliwkami, to jeszcze wcale nie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest cudownie owocowe i letnie, na cynamonowo- jesienną wersję też przyjdzie czas :)

      Usuń
  2. Wygląda mega! Kocham takie ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To nie pozostaje nic innego jak tylko je upiec :D

      Usuń
  4. Bardzo podoba mi się ten przepis- mąka orkiszowa, brązowy cukier i jogurt;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...