Szybka, prosta i przepyszna tarta z czerwoną papryką, kawałkami kurczaka marynowanymi w ognistej paście curry i czerwoną cebulą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
ciasto
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanka zimnej wody
masa serowo- jajeczna
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 jajko
- 100g dowolnego tartego sera żółtego lub mozarelli
- 2 łyżki parmezanu
- 1/2 łyżeczki imbiru lub galangalu
- 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
- pieprz
dodatkowo
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 50 ml mleka kokosowego
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- dymka/ natka pietruszki/ kolendra
- pomidorki koktajlowe
- czarny sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Pastę curry łączymy z sokiem z limonki oraz mlekiem kokosowym. Zalewamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, masło posiekane w mniejsze kawałki. Po środku robimy dołek, do którego wbijamy jako. Delikatnie zarabiamy i dolewamy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15 min.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy czosnek z cebulką. Smażymy kilka minut, aż cebulka lekko się poddusi, ale nie będzie złota. Ściągamy z patelni.
- Paprykę kroimy w cienkie paseczki o długości 4-5 cm.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika na 12 min.
- Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Dodajemy cebulę paprykę i kurczaka. Całość mieszamy.
- Na podpieczony spód wykładamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 min.
- Tartę podajemy z pomidorkami, dymką i czarnym sezamem. Świetnie do całości pasował będzie również sos sojowy z odrobiną wasabi.
Przeczytałam listę składników i to zdecydowanie quiche w moich smakach.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest genialny! :)
Usuń