Pages

28 maj 2017

Pudding chia z wodą różaną i waniliowym rabarbarem

Na blogu znajdziecie sporo pysznych propozycji na puddingi chia - z mango i migdałami, z musem z owoców leśnych, czy mój ukochany ze śliwkami pieczonymi z cynamonem. Ten należy zdecydowanie do czołówki. Jogurtowo- różany pudding i słodko- kwaśny mus rabarbarowy pasują do siebie idealnie! :) Dodatkowo całość nie zawiera nawet grama białego cukru! :)



SKŁADNIKI (2 porcje)

pudding

  • 200-250g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

mus rabarbarowy

  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu (w zależności od kwaśności rabarbaru)
  • świeże truskawki do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Łączymy ze sobą jogurt, wodę różaną, miód i nasiona chia. Odstawiamy na 15 min, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2-3 h.
  2. Rabarbary obieramy ze skórki, kroimy w ok 1 cm kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podlewamy 50-100 ml wody i dusimy rabarbar do miękkości.
  3. Kiedy kawałki rabarbaru się rozpadną i utworzą mus, dodajemy ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  4. Pudding chia rozkładamy do szklanek, na wierzch wykładamy schłodzony mus. Całość podajemy ze świeżymi truskawkami.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pychotka! A wygląda nieziemsko!
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbalove zawsze jest pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, this is fascinating reading. I am glad I found this and got to read it. Great job on this content. I liked it a lot. Thanks for the great and unique info
    안마
    (jk)

    OdpowiedzUsuń