Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem

Ostatnio trafiłam tutaj na rewelacyjny przepis na kruche ciasto z budyniem i morelami. Z racji tego, że moreli akurat nie miałam, a w ręce wpadła mi siatka cudownie kwaśnych jabłek, powstała waniliowa tarta jabłkowa. Ciasto jest idealnie kruche, budyń nadaje słodyczy, a owoce są mięciutkie i cudownie pachną cynamonem. Zapach i smak tarty jest tak kuszący, że ostała się na talerzu zaledwie przez kilka minut ;)


SKŁADNIKI


  • 250g mąki krupczatki ( ja użyłam pół na pół ze zwykłą pszenną)
  • 125g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

doatkowo


  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe ( jeśli są bez cukru należy dosłodzić wedle uzania)
  • 600 ml mleka
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • cynamon
  • brązowy cukier


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia należy przesiać i dokładnie wymieszać.
  2. Dobrze schłodzone masło przesiekać albo zetrzeć na tarce. Połączyć z sypkimi składnikami tworząc grubą kruszonkę.
  3. Dodać śmietanę, wodę i żółtko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
  4. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml. 
  5. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce.
  6. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ( Moja forma ma wyjmowane dno, dzięki czemu nie muszę smarować blachy, bo ciasto ładnie odchodzi. Jeśli boicie się, że ciasto nie odejdzie, można dla bezpieczeństwa wyłożyć formę papierem do pieczenia).
  7. Na podpieczony spód wylewamy budyń ( może być jeszcze ciepły) i układamy gęsto jabłka. Posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem. Jeśli zostało nam jescze ciasto, można pokruszyć je na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę pieczemy jescze 30 min.
  8. Po upieczeniu wystudzić ciasto, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

This entry was posted on 29 sie 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem”

  1. Z jabłkami wygląda fantastycznie. Jak będę piekła tartę - już wiem, jaka będzie. Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa i jeszcze raz za przepis :) Mam jeszcze kilka pomysłów na wykorzystanie go z drobnymi modyfikacjami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...