Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku

Ostatnio wertowałam książkę Gordona Ramsay'a i na dłuższą chwilę zatrzymałam się przy przepisie na przegrzebki na puree z zielonego groszku aromatyzowanego trawą cytrynową. Danie wyglądało tak apetycznie, że moja podświadomość wciąż mówiła do mnie - ależ to musi być pyszne! :) Niestety nie miałam ani przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego!



SKŁADNIKI (2 porcje)

chrupiąca ryba

  • 2 polędwiczki z dorsza
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • świeżozmielony pieprz
  • sól

puree z zielonego groszku

  • 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka piór świeżego szczypiorku
  • 40 ml białego wina
  • 80-100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Groszek umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (5-7 minut od zagotowania). Odcedzamy.
  2. Na patelni podsmażamy posiekaną szalotkę, szczypiorek, starty imbir oraz czosnek, Dodajemy cukier i odrobinę soli. Zalewamy, winem oraz mlekiem i dodajemy łyżeczkę zimnego masła. Trzymamy na ogniu do momentu aż sos się delikatnie zredukuje. 
  3. Zredukowany sos wlewamy do groszku i miskujemy lub ugniatamy na puree. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Polędwiczkę z dorsza dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące kukurydzianej.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha.
  6. Na talerzu przy pomocy łyżki układamy małe porcje puree, a na nich układamy kawałki ryby.
  7. Można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym lub śmietanowym.
Smacznego!





This entry was posted on 1 lut 2015 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku”

  1. Pięknie to wygląda :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowne było! Jeśli lubisz rybki to bardzo, ale to bardzo polecam :)

      Usuń
  2. Wow, danie iście restauracyjne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...