Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje.

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste. Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko pyszny!



SKŁADNIKI ( 4 porcje)

150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( 1,5 tabliczki)
łyżka masła + do wysmarowania kokilek
4 białka
dwie łyżki brązowego cukru  + do wysypania kokilek
szczypta soli

dodatkowo:

cukier puder
pistacje/ suszone maliny/ żurawina etc.
lody waniliowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kokilki wysmarować masłem. Bardzo ważne jest by smarować je ku górze, wtedy suflety ładnie i równo wyrosną. Wysmarowane foremki wysypać cukrem i wstawić do lodówki.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, tj na rondelku z wodą umieścić miskę, tak by nie stykała się z powierzchnią wody. Całość ustawić na palniku, na niewielkiej mocy. Do miski wsypać połamaną czekoladę, dodać masło i rozpuścić do połączenia składników. Masa ma być gładka, lśniąca, bez grudek. Wystudzić.

2. Białka ze szczyptą soli ubić do uzyskania tzw. soft peak. Czyli w momencie gdy wyciągamy łapkę miksera, białko powinno się za nią ciągnąć tworząc lekki wierzchołek. Należy pamiętać, że nie można ubić białek na zupełnie sztywno, bo suflet nie urośnie, tak jak powinien. Do białek dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. 

3. Dwie łyżki białek dodać do czekolady aby ją rozrzedzić. Stopniowo dodawać do czekolady pozostałe białka, delikatnie mieszając silikonową lub drewnianą szpatułką. Kiedy białka połączą się z czekoladą tworząc jednolitą masę, szybko wyjąć z lodówki wysmarowane foremki.

4. Do foremek nakładać masę, tak by pozostawić ok 1 cm od rantu. Jeśli foremki zabrudzą się podczas nakładania należy dokładnie je wyczyścić, aby suflet ładnie wyrósł.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 10 min, jeśli wolimy bardziej wypieczone to między 12-15 min, mi najbardziej smakuje taki pieczony 11-12 minut. Bardzo ważne jest to, aby w czasie pieczenia sufletu nie otwierać piekarnika, bo suflety opadną! 

6. Upieczone suflety wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami. Podawać od razu z lodami waniliowymi.

Smacznego!






This entry was posted on 15 maj 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje.”

  1. ja ostatnio robiłam suflet i byl pyszny ( robiłam pierwszy raz z gazety smokowite wypieki)

    zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie to recenzja mydeł
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/05/dostaam-mydeka-z-czasow-sotheemily-wiec.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno jadłam suflet .. narobiłąś mi smaka ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...