Bułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie.
SKŁADNIKI (4 porcje)
400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
szalotka
3 łyżki sosu worchestershire
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu teriyaki
1 łyżka sosu tabasco
3 łyżki sosu barbecue
1 łyżka musztardy miodowej
chutney:
2 cebule
2 łyżki dżemu morelowego
2-3 łyżeczki przecieru z chili ( lub 1-2 papryczki chili)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki słodkiej
100 ml białego wina
1 łyżka soku z cytryny/ octu balsamicznego
oliwa z oliwek
dodatkowo:
sałata
mozarella
pomidorki koktajlowe
listki świeżej bazylii
wędzony żółty ser
majonez/sos tatarski/ sos jogurtowo-majonezowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Burgery będą miały najlepszy smak jeśli sami zmielicie mięso lub poprosicie o to w sklepie, jeśli nie macie takiej możliwości można kupić gotowe wcześniej zmielone. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć. Mięso połączyć ze wszystkimi płynnymi składnikami marynaty i wyrabiać do momentu połączenia wszystkich składników. Na koniec dodać szalotkę i wymieszać. Możecie dowolnie modyfikować proporcje składników marynaty, tak by uzyskać pożądany smak. Gotowe mięso odstawić.
2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę sól i cukier. Smażyć aż cebula będzie miękka i zacznie się karmelizować. Dołożyć dżem morelowy, przecier z chili i słodką paprykę. Smażyć chwilę aż do połączenia się wszystkich składników. Wlać wino i dusić do momentu aż alkohol odparuje, a całość przybierze konsystencję marmolady. Jeśli otrzymany chutney jest zbyt słodki, dodać sok z cytryny lub ocet balsamiczny.
3. Z mięsa uformować 4 duże płaskie hamburgery. Moje były grubości około 1,5 cm. Piec w grillu elektrycznym przez 3 min lub na patelni po 3 minuty z każdej strony. ( Im grubszy hamburger, tym dłuższej obróbki termicznej będzie wymagał).
4. Bułeczkę do hamburgera z tego przepisu, należy przekroić na pół. (moje były jeszcze ciepłe, jeśli Wasze są chłodne włożyć je na chwilę do piekarnika aby się ogrzały). Dolną część bułeczki posmarować majonezem i układać kolejno: liść sałaty, plaster wędzonego żółtego sera, hamburger, chutney, cieniutkie plasterki mozarelli, plasterki pomidorków, listki bazylii. Górną część bułeczki również smarujemy majonezem i składamy kanapkę. Podawać same lub z frytkami z batatów.