Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce

Uwielbiam szparagi. Zazwyczaj stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich  białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego i berneńskiego, a do tego czuć w nim wspaniały aromat pomarańczy. Jest wyrazisty, kwaśny, a jednocześnie ma w sobie odrobinę pomarańczowej słodyczy. Podstawą sosów tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :)


SKŁADNIKI (2 porcje)


  • 10 białych szparagów
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

sos:


  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy)
  • łyżka soku z pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie)
  • pół łyżeczki suszonego estragonu
  • biały pieprz 
  • sól

dodatkowo:


  • bazylia i truskawka do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Pozbyć się zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. 
  2. W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały ponad jej poziom. Gotować 15 minut.
  3. Jeśli naczynie jest odpowiednio wysokie i szparagi nie wystają ponad jego powierzchnię, można postawić na naczyniu metalową miseczkę, w której będzie przygotowywany sos. Wtedy zaoszczędzimy miejsce i czas, a dodatkowo szparagi ugotują się "na parze". Jeśli naczynie jest zbyt niskie, trzeba zagotować wodę w innym naczyniu i przygotować miseczkę do kąpieli wodnej. ( Miseczka postawiona na naczyniu nie może stykać się z powierzchnią wody!)
  4. Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali. Żółtka umieścić w miseczce i roztrzepać. Postawić na naczyniu z podgrzewającą się wodą. Wlać masło i ubijać trzepaczką, aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Trwa to kilka minut. Gotowy sos zestawić z kuchenki. Dodać ocet balsamiczny, sok z pomarańczy, estragon oraz sól i biały pieprz. Wymieszać.
  5. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz. Do wody po szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić do niego jajko. Gotować 2-3 minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne. 
  6. Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!





This entry was posted on 31 maj 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...