Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną

Od dawna chciałam zrobić sajgonki, ale nie miałam na nie pomysłu. Kiedy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :)


SKŁADNIKI

  • 4 płaty papieru ryżowego
  • 4 szparagi
  • czerwona papryka
  • woreczek kaszy jaglanej
  • ząbek czosnku
  • pomarańcza
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • papryczka jalapeno
  • 2-3 gałązki świeżej mięty
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 5-6 gałązek pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • łyżka soku z cytryny
  • pieprz
  • sól



SPOSÓB WYKONANIA


  1. Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min)
  2. Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski o szerokości około 1 cm. 
  3. Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy z oliwek. Rozgnieść ząbek czosnku i wrzucić do masła. Szparagi i paprykę smażyć na patelni kilka minut tak by nabrały maślano- czosnkowego aromatu i jednocześnie pozostały jędrne i chrupkie.
  4. Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Pomarańczę pokroić w drobna kostkę, a sok który pozostanie na desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników.
  5. Orzeski pinii lekko zarumienić na patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać.
  6. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie, aż będzie zupełnie miękki. Na środku papieru ułożyć farsz i zawinąć jak krokiet. Przekroić pod skosem na pół.
  7. Szparagi przekroić na połówki. Paprykę przyciąć w taki sposób by długość słupków odpowiadała długości szparagów. Równo pokrojone warzywa wcisnąć w każdą połówkę spring rolls'a. Podawać same lub z sosem słodko- kwaśnym.
Smacznego!



This entry was posted on 3 maj 2014 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...