Od dawna chciałam zrobić sajgonki, ale nie miałam na nie pomysłu. Kiedy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :)
SKŁADNIKI
- 4 płaty papieru ryżowego
- 4 szparagi
- czerwona papryka
- woreczek kaszy jaglanej
- ząbek czosnku
- pomarańcza
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru muscovado
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
- 2 łyżki orzeszków pinii
- papryczka jalapeno
- 2-3 gałązki świeżej mięty
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 5-6 gałązek pietruszki
- oliwa z oliwek
- masło
- łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
SPOSÓB WYKONANIA
- Wstawić wodę na kaszę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. ( około 15 min)
- Szparagi umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
- Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy z oliwek. Rozgnieść ząbek czosnku i wrzucić do masła. Szparagi i paprykę smażyć na patelni kilka minut tak by nabrały maślano- czosnkowego aromatu i jednocześnie pozostały jędrne i chrupkie.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do miseczki. Pomarańczę pokroić w drobna kostkę, a sok który pozostanie na desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników.
- Orzeski pinii lekko zarumienić na patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie, aż będzie zupełnie miękki. Na środku papieru ułożyć farsz i zawinąć jak krokiet. Przekroić pod skosem na pół.
- Szparagi przekroić na połówki. Paprykę przyciąć w taki sposób by długość słupków odpowiadała długości szparagów. Równo pokrojone warzywa wcisnąć w każdą połówkę spring rolls'a. Podawać same lub z sosem słodko- kwaśnym.
Smacznego!