Kurczak w śliwkowym sosie barbecue

Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :)

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.)
  • 250- 300 ml pomidorowej passaty
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie)
  • 8-10 suszonych śliwek
  • 2 - 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula


marynata do kurczaka

  • papryka wędzona słodka
  • pieprz 
  • sól
  • oliwa


dodatkowo

  • młode ziemniaki
  • koperek
  • masło
  • ulubiona sałatka


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
  2. Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę  i obsmażyć kurczaka do zrumienienia. 
  3. Zdjąć kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Passatę, ketchup, powidła, ocet balsamiczny, miód oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody.
  5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut.
  6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki.
  7. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi ziemniakami i ulubioną sałatką (u mnie caprese).

Smacznego!



This entry was posted on 30 maj 2014 and is filed under ,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Kurczak w śliwkowym sosie barbecue”

  1. Świetny, uwielbiam wszystko bbq ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...