Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :)
- 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.)
- 250- 300 ml pomidorowej passaty
- 3 łyżki ketchupu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie)
- 8-10 suszonych śliwek
- 2 - 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula
marynata do kurczaka
- papryka wędzona słodka
- pieprz
- sól
- oliwa
dodatkowo
- młode ziemniaki
- koperek
- masło
- ulubiona sałatka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kurczaka natrzeć papryką solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
- Rozgrzać na patelni łyżkę masła klarowanego lub oliwę i obsmażyć kurczaka do zrumienienia.
- Zdjąć kurczaka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebule i zeszklić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Passatę, ketchup, powidła, ocet balsamiczny, miód oraz pokrojone w paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody.
- Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut.
- W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić. Do garnka wrzucić łyżkę masła oraz posiekany koperek. Przykryć pokrywką i wstrząsnąć kilka razy, po to by koperek obkleił ziemniaki.
- Gotowe mięso wyłożyć na talerz, podawać z koperkowo- maślanymi ziemniakami i ulubioną sałatką (u mnie caprese).
Smacznego!
Świetny, uwielbiam wszystko bbq ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń