Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione ulubionym farszem, a następnie podpiekane, do momentu aż będą chrupiące, a ser delikatnie się rozpuści i połączy wszystkie składniki.
SKŁADNIKI
tortille kukurydziane ( 5-6 sztuk)
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżki oliwy
100 ml ciepłej wody
szczypta soli
farsz:
upieczone/ usmażone mięso z kurczaka (u mnie pierś)
dwa plastry świeżego ananasa
1 papryczka chilii
1 szalotka
1 mozarella w zalewie
sos chilli/ barbecue
pieczone bataty
duży batat
pieprz cayenne
oliwa z oliwek
sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
skórka z 1/2 cytryny
bazylia
1 łyżeczka sosu worcestershire
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Batata obrać i pokroić w słupki o tej samej wielkości. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzem cayenne. Piec 10 min w temperaturze 200 °C, po 10 minutach obrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 10 min.
2. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, drobno posiekaną bazylię oraz sos worcestershire. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić aby smaki się przeniknęły.
4. Kurczaka i ananasa pokroić w nieduże kawałki. Posiekać szalotkę i chilli. Mozarelle poszarpać na małe kawałeczki.
5. Ciasto podzielić na 5-6 małych kulek. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm, tak by swobodnie zmieściły się na patelni, na której będą smażone.
6. Placki smażyć na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Na plackach powinny wytworzyć się duże pęcherzyki powietrza.
7. Usmażoną tortillę położyć na talerzu i posmarować sosem chilli lub innym ulubionym, ułożyć kurczaka, ananasa, szalotkę i chilli. Na wierzchu posypać mozarellą. Drugą tortillę posmarować sosem jogurtowym i położyć na mozarelli. Zapiekać w piekarniku lub opiekaczu 5-10 min, aż tortilla stanie się chrupka, a ser rozpuści i zacznie delikatnie wypływać.
8. Gotową quesadille przekroić na 4 części, podawać z pieczonymi batatami i pozostałym sosem jogurtowym.
Smacznego!
i takie jest :) zachęcam do zrobienia domowych tortilli, już samo smażenie sprawia dużo frajdy, a zwłaszcza obserwacja procesu wyrastania wielkich bąbelków :)
OdpowiedzUsuń