Idealne bułeczki do hamburgerów.

Nie znam osoby, która nie lubiłaby burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy.



SKŁADNIKI ( 4 duże bułeczki)

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + ewentualnie do podsypania
1/4 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki letniej wody
łyżka masła
1 jajko
duża szczypta soli
1 łyżeczka drożdży instant

dodatkowo:

mleko
sezam/ czarnuszka/ siemię lniane/ mak

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Masło rozpuścić i wystudzić. Połączyć z mlekiem w proszku i drożdżami, odstawić na kilka minut.

2. Do otrzymanego rozczynu wmieszać jajko i sól. Całość przelać do dużej miski. Stopniowo dodawać mąkę i mieszać. Kiedy wszystkie składniki się połączą, zacząć wyrabiać ciasto ręką.

3. Ciasto jest gotowe kiedy jest lśniące, elastyczne i łatwo odchodzi od ręki. Aby utrzymać taki efekt ciasto należy wyrabiać około 8-10 minut. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto bardzo się klei można podsypać je dodatkową mąką, ale nie należy przesadzać z ilością bo bułeczki nie będą puszyste.

4. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 40 min. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. ( można podzielić też np. na 8 części, ale jeśli pieczemy bułki do hamburgerów to powinny być duże:)

5. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko je spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut, aby bułeczki podwoiły swoją objętość.

6. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem. Piec 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!



This entry was posted on 11 maj 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Idealne bułeczki do hamburgerów. ”

  1. wygląda na pycha

    zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie to przepis na pyszny zdrowy miód z mleczy
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/05/przepis-na-miod-z-mleczy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...