Mrożony jogurt truskawkowo- kokosowy.

W takie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne!





SKŁADNIKI ( 4 porcje)

20 dużych dojrzałych truskawek
150 ml jogurtu greckiego
2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty)
2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej)
1 łyżka oleju kokosowego

dodatkowo:

płatki kokosowe
płatki czekoladowe
amarantus
4 truskawki



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. 

2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek.

3. Żółtka z dwoma łyżkami cukru waniliowego ubić na kogel mogel. W misie blendera umieścić truskawki, kogel mogel, olej kokosowy i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę.

4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodawać do masy truskawkowej. 

5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa i czekolady, amarantusem oraz truskawką.

Smacznego!


This entry was posted on 24 maj 2014 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Mrożony jogurt truskawkowo- kokosowy. ”

  1. ja bym chętnie pozbyła się części truskawkowej i zostawiła tę kokosową :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...