Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą.

Bardzo lubię azjatyckie makarony, szybko się robią, są lekkie i smaczne, a niektóre z nich są prawie całkowicie pozbawione kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :)



SKŁADNIKI (2-3 porcje)

1 opakowanie makaronu shirataki
250 g pulled pork z tego przepisu lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka jalapeno
1/2 bakłażana
5-6 pomidorków koktajlowych.
dymka
świeża kolendra
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii
sezam
sos rybny
sos sojowy
olej kokosowy
sól
pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika)

2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki o jednakowej wielkości.

3. Papryczkę jalapeno i czosnek drobno posiekać.

4. W woku ( jeśli nie mamy, może być zwykła patelnia) rozgrzać olej kokosowy, wrzucić paprykę i czosnek. Po 2-3 minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe.

5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku.

6. Na koniec dodać drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę i posypać sezamem. Całość wymieszać i wyłożyć na talerze.

Smacznego!



This entry was posted on 23 maj 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą.”

  1. Wygląda idealnie! Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Polecam wypróbować ten makaron również z wiosennymi warzywami np. ze szparagami, cukinią, brokułem i dodatkiem wyrazistych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
  3. qrcze! wygląda smakowicie - lubię takie jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie polecam jeśli lubisz azjatyckie smaki. Przygotowanie wszystkiego zajmuje maksymalnie 20 min :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...