Bardzo lubię azjatyckie makarony, szybko się robią, są lekkie i smaczne, a niektóre z nich są prawie całkowicie pozbawione kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :)
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
1 opakowanie makaronu shirataki
250 g pulled pork z tego przepisu lub surowa łopatka przyprawiona solą i pieprzem pokrojona w cieniutkie paseczki
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka jalapeno
1/2 bakłażana
5-6 pomidorków koktajlowych.
dymka
świeża kolendra
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków ziemnych lub pinii
sezam
sos rybny
sos sojowy
olej kokosowy
sól
pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Makaron shirataki odcedzić i przelać zimną wodą, żeby pozbyć się lekko rybnego zapachu. ( po przepłukaniu zapach całkowicie znika)
2. Paprykę i bakłażana pokroić w cienkie słupki o jednakowej wielkości.
3. Papryczkę jalapeno i czosnek drobno posiekać.
4. W woku ( jeśli nie mamy, może być zwykła patelnia) rozgrzać olej kokosowy, wrzucić paprykę i czosnek. Po 2-3 minutach dorzucić bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, jalapeno oraz orzeszki ziemne. Smażyć 2-3 minuty. W przypadku zwykłej patelni smażenie będzie trwało nieco dłużej. Warzywa powinny być lekko chrupkie, ale nie surowe.
5. Wrzucić makaron i mięso ( jeśli używaliśmy surowego, a nie gotowego pulled pork to mięso wrzucamy na początku). Dodać sos rybny i sos sojowy do smaku.
6. Na koniec dodać drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę i posypać sezamem. Całość wymieszać i wyłożyć na talerze.
Smacznego!
Wygląda idealnie! Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam wypróbować ten makaron również z wiosennymi warzywami np. ze szparagami, cukinią, brokułem i dodatkiem wyrazistych przypraw.
OdpowiedzUsuńqrcze! wygląda smakowicie - lubię takie jednogarnkowe dania :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie polecam jeśli lubisz azjatyckie smaki. Przygotowanie wszystkiego zajmuje maksymalnie 20 min :)
Usuń