Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie.

Sałatki z kurczakiem bardzo często goszczą na moim talerzu i to za każdym razem w innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka  marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna!



SKŁADNIKI: (2-3 porcje)

1 pierś z kurczaka ze skórką
1 gruszka
100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą, ale jej nie podgrzewać)
garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli
listki świeżej mięty
2-3 garści mieszanki sałat

marynata:

skórka otarta z 1/2 cytryny
listki świeżej bazylii
mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy truflowej
sól
biały pieprz

sos:

2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min.

2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jak zaczną się złocić dodać cukier, sól i masło. Podgrzewać do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Przełożyć do płaskiego naczynia. Powstały słony karmel zacznie się krystalizować, pokruszyć całość.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pierś z kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec 8-10 min ( w zależności od grubości mięsa). Następnie ustawić opcję grill lub grzanie z góry i piec jeszcze 2-3 min, żeby skórka się przyrumieniła. Mięso upieczone w  ten sposób jest delikatne, miękkie i soczyste i nie jest w środku surowe. Jeżeli będziemy piec je dłużej będzie suche i wiórowate, po prostu niesmaczne. Odłożyć do ostygnięcia.

4. Ser zgrilować lub usmażyć na patelni ( 3-4 min). Jeśli był grilowany to kroimy go po zdjęciu z grila, a jeśli smażymy to kroimy go przed wrzuceniem na patelnię.

5. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki. Listki świeżej mięty posiekać.

6. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać do otrzymania jednolitej emulsji.

7. Na talerzu ułożyć: sałatę, pokrojone w plasterki kurczaka oraz gruszkę, ser. całość polać sosem i posypać karmelizowanymi orzeszkami oraz świeżą miętą.

Smacznego!



This entry was posted on 18 maj 2014 and is filed under ,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...