Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty.

Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna.



SKŁADNIKI: (1-2 porcje)

1 kula mozarelli w zalewie
1-2 czerwone pomarańcze
1/4 korzenia kopru włoskiego + koperek
listki świeżej mięty
listki świeżej bazylii
pestki słonecznika (lub dyni)

sos:

łyżeczka musztardy francuskiej ( z całymi ziarnami gorczycy)
sok z połowy cytryny
łyżeczka miodu
1-2 łyżki oliwy z oliwek


SPOSÓB WYKONANIA:

1. Mozarellę odlać z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

2. Pomarańczę obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

3. Korzeń fenkułu oczyścić, odciąć koperek, zdjąć pierwszą warstwę i pokroić w cienkie piórka. Koperek drobno posiekać.

4. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i wstrząsać aż do momentu otrzymania jednolitej emulsji. Do sosu można również dodać sok z pomarańczy który pozostał po ich krojeniu.

5. Na talerzu układać na zmianę plastry mozarelli, pomarańczy oraz listki świeżej mięty (ewentualnie bazylii lub oba zioła). Całość posypać obficie fenkułem, pestkami słonecznika i koperkiem. Polać wcześniej przygotowanym dressingiem.

Smacznego!



This entry was posted on 17 maj 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...