Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta.

Naleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie!



SKłADNIKI : (około 15 naleśników)*

ciasto na naleśniki:

1 jajko
8-10 łyżek mąki
200 ml wody gazowanej
150 ml mleka
szczypta soli
łyżka oleju słonecznikowego

nadzienie:

dwa duże pęczki szpinaku ( po obróbce cieplnej bardzo mocno zmniejszy objętość)
8 suszonych pomidorów
pół kostki sera feta
2 ząbki czosnku

sos:

150 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie sera z niebieską pleśnią

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można je smażyć bez dodatkowego tłuszczu ( na suchej patelni). Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki. 

2.  Nabierać chochlą porcje ciasta i wylewać na patelnię formując naleśniki. Smażyć z obu stron do całkowitego ścięcia ciasta oraz lekkiego zarumienienia. ( ok 0,5 do 1 min z każdej strony)

3. Szpinak dokładnie umyć pozbyć się końcówek łodyg. Smażyć na patelni do momentu aż szpinak zmieni konsystencję ( mocno zwiędnie). Dodać pokrojone w paski suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewać na patelni aż do połączenia fety ze szpinakiem.

4. Gotowy farsz rozsmarować na połowie naleśnika, złożyć na pół, potem znowu na pół do uzyskania kształtu trójkąta.

5. W rondelku umieścić jogurt i pokrojony w drobną kostkę ser. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać należy energicznie mieszać sos trzepaczką, aby masa się nie zważyła. Nie gotować! Jogurt można zastąpić śmietaną, wtedy nie ma obaw przez zważeniem się sosu.

6. Naleśniki podgrzać na patelni i polać sosem.

Smacznego!




Czas na szpinak 4!

This entry was posted on 29 maj 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta.”

  1. mniamm

    Zapraszam serdecznie do mnie na nowa notkę,
    tym razem będzie notka jak się maluje i co używam do malowania się.
    http://iamemilia.blogspot.com/2014/05/jak-sie-maluje-i-co-uzywam-do-malowania.html

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś również naleśniki ze szpinakiem. Pyszności :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie, bardzo chętnie się przyłączę ;)

      Usuń
  3. Jakiej mąki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...