Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego

Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :)  Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować!




SKŁADNIKI (2-3 porcje)

  • 3 duże garści świeżego szpinaku
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć)


sos:


  • 1 łyżka miodu
  • 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu)
  • 1 -2 łyżki oliwy z oliwek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Szpinak dokładnie umyć, pozbyć się łodyg i porwać na mniejsze kawałki.
  2. Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji.
  3. Powstałym sosem zalać żurawinę i odstawić na 10 min.
  4. Ser pokroić w niedużą kostkę i dodać do szpinaku.
  5. Dodać orzeszki pinii (wcześniej można podprażyć). 
  6. Namoczoną żurawinę wraz z sosem wlać do misy z pozostałymi składnikami i wymieszać. Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Smacznego!





Czas na szpinak 4!

This entry was posted on 26 maj 2014 and is filed under ,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego”

  1. Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) sałatka ma naprawdę ciekawy smak, koniecznie wypróbuj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...