Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować!
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
- 3 duże garści świeżego szpinaku
- pół szklanki suszonej żurawiny
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika (można pominąć)
sos:
- 1 łyżka miodu
- 2 -3 łyżki octu balsamicznego ( u mnie z aromatem owoców granatu)
- 1 -2 łyżki oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Szpinak dokładnie umyć, pozbyć się łodyg i porwać na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki sosu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji.
- Powstałym sosem zalać żurawinę i odstawić na 10 min.
- Ser pokroić w niedużą kostkę i dodać do szpinaku.
- Dodać orzeszki pinii (wcześniej można podprażyć).
- Namoczoną żurawinę wraz z sosem wlać do misy z pozostałymi składnikami i wymieszać. Podawać od razu ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Bardzo fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) sałatka ma naprawdę ciekawy smak, koniecznie wypróbuj :)
Usuń