Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey

Zdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :)

SKŁADNIKI

ciasto:


  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli
  • 1 jajko

krem:


  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 1 jajko

gruszki:


  • 4 twarde gruszki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 50 ml whiskey
  • 100 ml białego wina
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Mąkę i kakao przesiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, sól i cynamon i delikatnie rozcierać. Po środku zrobić dołeczek i wbić jajko. Szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min.
  2. W tym czasie zagotować w rondelku śmietankę z wanilią, zestawić z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Odstawić aby masa przestygła. Dodać jajko i całość dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstała idealnie gładka masa.
  3. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Do garnka wlać wodę, wino i whiskey. Dodać cukier, cynamon i goździki. Podgrzać do momentu aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i gotować 10-15 min od momentu zagotowania się syropu. Gruszki mają być miekkie, ale jędrne, nie mogą się rozgotować. Ugotowane gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia.
  4. Odlać pół szklanki syropu i dodać do niego łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  5. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 170 °C.
  6. Po 20 minutach wyjąć ciasto i wylać na nie krem. Piec dodatkowo 15 minut. Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić i wstawić na co najmniej 1h do lodówki.
  7. Gruszki pokroić po długości w niezbyt grube plasterki i ułożyć na cieście. Całość zalać tężejącą galaretką z syropu i żelatyny. Galaretka ma tylko delikatnie "skleić" gruszki, nie musi ich pokrywać w całości. Odstawić na godzinę do lodówki, podawać gdy galaretka całkowicie stężeje.
Smacznego!





This entry was posted on 4 maj 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...