Pączki nadziewane kajmakiem i obtaczane w cynamonowym cukrze

Moja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod zębami cynamonowym cukrze. Istna rozpusta! :D Inspirowałam się przepisem z tej strony



SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk)

ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 14g suchych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

nadzienie

  • mała puszka masy krówkowej (kajmaku)

dodatkowo

  • 4 łyżki cukru kryształ lub drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać. W kubeczku roztrzepać jajka oraz żółtka i dodać do mąki. Dolać spirytus i ekstrakt waniliowy ( lub dwie łyżki spirytusu) oraz mleko. Na koniec dodać roztopione masło i zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. W razie konieczności w czasie zagniatania można oprószyć dłonie mąką. 
  2. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Ciasto powinno podwoić objętość.
  3. Po tym czasie na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubośc 1-1,5 cm i wycinamy koła o średnicy 6 cm.
  4. Wycięte pączki odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  5. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej lub smalec (smażyłam pączki na oleju rzepakowym) do temperatury 175 stopni (użyłam termometru cukierniczego, który pomógł mi utrzymać stałą temperaturę przez cały proces smażenia). Temperatura smażenia pączków jest bardz ważna jeśli będzie zbyt niska pączki nasiąkną tłuszczem i będą niesmaczne, jeśli zbyt wysoka spalą się z zewnątrz, a wewnątrz będą surowe.
  6. Kiedy olej jest rogrzany, wkładamy do niego kilka pączków (w zależności od wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków. Z reguły po ok. 2 min smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :)
  7. Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz.
  8. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem (najlepiej cukier i cynamon umieścić w małym kielichu blendera i miskować kilkadziesiąt sekund).
  9. Na końcu przy pomocy szprycy nadziewamy pączki masą krówkową.
Smacznego!






Pączki na Tłusty Czwartek

This entry was posted on 12 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...