Sałatka z pieczonym kurczakiem, owocami i fetą

Pyszna sałatka z kurczakiem, pikantną czerwoną cebulą, słoną fetą oraz kwaskowymi owocami - pomarańczą i granatem, zwieńczona chrupiącymi płatkami migdałów. Pychota! Świetnie nadaje się do lunchboxa jako drugie śniadanie. Jeśli zostało Wam trochę pieczonego kurczaka z obiadu, to nawet nie zastanawiajcie się nad jego innym wykorzystaniem :)




SKŁADNIKI (2-3 porcje)

  • pieczone mięso z kurczaka (pierś, udko bez skórki)
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 kostki fety o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3-4 garści ulubionej mieszanki sałat
  • ocet balsamiczny/ oliwa z oliwek



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do miski wsypujemy umytą i osuszoną sałatę. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do sałąty.
  2. Pomarańcza obieramy ze skórki, wykrawamy z niego tzw. segmenty ( kawałki bez białych błonek) kroimy je na mniejsze części i dodajemy do sałaty.
  3. Cebulę kroimy w piórka. Razem z granatem i migdałami wsypujemy do miski.
  4. Na koniec kruszymy fetę i delikatnie mieszamy.
  5. Z wierzchu posypujemy migdałami i skrapiamy oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.

Smacznego!


PS: Kilka fajnych sałatkowych inspiracji możecie znaleźć również tutaj :)

This entry was posted on 15 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...