Koktajl z papają, czerwoną pomarańczą i chia

Kolejny pełen witamin i zdrowia koktajl, który dodaję dużo energii, zaspokaja głód i smakuje po prostu pysznie :) Papaja świetnie wspomga proces odchudzania, zawiera dużo błonnika i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Natomiast czerwone pomarańcze zawierają dużo antocyjanów, które poza odpowiedzialnością za krwisty kolor pomarańczy, mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Usprawniają pracę układu serwcowo- krwionośnego, pomagają w walce z cukrzycą oraz otyłością - jednym słowem zdrowa owocowa bomba. Do tego łyżka cudownych nasionek chia, odrobina mleka migdałowego i eliksir zdrowia gotowy :)



SKŁADNIKI (1 porcja)

  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1/2 papai
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1 płaska łyżka nasionek chia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pomarańcze obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i wrzucamy do blendera.
  2. Papaję kroimy na pół, łyżeczką usuwamy pestki. Obieramy owoc ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.
  3. Banan obieramy ze skórki kroimy w plastry i wrzucamy do blendra.
  4. Na koniec dodajemy mleko migdałowe oraz nasionka chia i miksujemy aż do uzyskania jednolitego koktajlu.
  5. Przelewamy do szklanek i podajemy.

Smacznego :)



Zdrowa przekąska

This entry was posted on 26 lut 2015 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Koktajl z papają, czerwoną pomarańczą i chia”

  1. Ten koktajl musiał smakować niebiańsko;)
    Robisz śliczne zdjęcia i twoje przepisy są świetne. Z chęcią będę do ciebie częściej zaglądać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) I zapraszam, czuj się jak u siebie :D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo mi posmakował i do tego ma taki energetyczny kolor :D ostatnio koktajle stały się moim małym uzależnieniem, więc na pewno będzie ich tut sporo :)

      Usuń
  3. Przepyszny koktajl i bardzo apetycznie wygląda. W sam raz na ciepłe dni. A papaja poza wszystkimi cennymi właściwościami zdrowotnymi, ma jedną główną zaletę: nie jest podatna na działanie pestycydów. To jest naprawdę super, bo można ją bez obaw kupować w każdym sklepie (byle była świeża oczywiście ;). Z takich podobnych ciekawostek na temat również innych owoców: http://www.jestemfit.pl/artykuly/porady/na-co-zwrocic-uwage-kupujac-owoce-i-warzywa Niektóre trzeba wybierać szczególnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...