Ognista soczewica z pieczonymi pomidorkami

Soczewica daje w kuchni nieskończoną liczbę możliwości - zupy, pasty, pasztety, potrawki - do wyboru do koloru. Ja wybrałam najprostrzą wersję jej przygotowania, czyli sałatkę, ale nie byle jaką, bo ognistą z chilli, gorgonzolą i pieczonymi pomidorkami ;) Całość smakuje wybornie, a przy tym świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Polecam!


SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze lub 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • 50g sera gorgonzola
  • 4 duże ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki węzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki przecieru z papryczek chilli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego z piewszego tłoczenia lub oliwy z oliwek
  • sól morska


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Pomidorki układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy oliwą i posypujemy solą. Między pomidorkami układamy ząbki czosnku i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25 minut.
  2. Soczewicę przesypujemy do miseczki i dodajemy do niej pokrojony w nieduże kawałki ser.
  3. Pomidorki wyjmujemy z pieca i dodajemy do soczewicy. Upieczony czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do soczewicy.
  4. Łączymy przecier z papryczek, ocet balsamiczny oraz olej rzepakowy, wędzoną paprykę oraz tymianek, powstałym dressingiem polewamy.
  5. Całość mieszamy i posypujemy świeżym oregano. Można jeść na zimno i na ciepło.
Smacznego :)



This entry was posted on 6 maj 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “Ognista soczewica z pieczonymi pomidorkami”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...