Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą

Pamiętacie pyszne szparagowe pesto? Mam dla was kolejną propozycję na jego wykorzystanie. Makaron, pomidory, feta - niesamowicie proste i niesamowicie pyszne połączenie! Jeśli macie w domu szparagi to nie wahajcie się ich użyć! :)



SKŁADNIKI (4-6 porcji)


  • 2 łyżki szparagowego pesto z tego przepisu
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 żółty lub pomarańczowy pomidor
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g sera feta
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ulubiony makaron (polecam penne bądź fusilli)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pomidory kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki i dodajemy do ugotowanego makaronu.
  3. Fetę kruszymy, dodajemy pesto i całość delikatnie mieszamy.
  4. Jeżeli pesto jest zbyt gęste dodajemy trochę oliwy z oliwek.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną bazylią (ja dodatkowo posypałam ziarnami czarnuszki).
  6. Świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło (wystarczy wrzucić na patelnię i  podgrzać kilka minut).

Smacznego!





This entry was posted on 4 cze 2017 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Makaron ze szparagowym pesto, pomidorami i fetą”

  1. Świetna propozycja zarówno na obiadek w domu jak i na wynos:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, na lunch w pracy sprawdza się idealnie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...