Daktylowe kule ze słonecznikiem

Daktylowe kule, to nic innego jak pyszne trufle z mnóstwem orzechów włoskich, słonecznika i kakao. Daktyle są na tyle słodkie i lepkie, że do kulek nie trzeba dodawać żadnego słodzidełka ani tłuszczu. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione bakalie i ziarna.


SKŁADNIKI (10-12 kul wielkości moreli)

  • 250 gram daktyli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem),
  2. Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały słodki daktylowy smak, można je wykorzystać np. do owocowego koktajlu albo po prostu wypić).
  3. Do daktyli wsypujemy orzechy, słonecznik, błonnik, chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę.
  4. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe. Ręce delikatnie zwilżamy zimną wodą i formujemy kule wielkości moreli, obtaczamy w wiórkach. Gotowe kule przechowujemy w lodówce.
Smacznego!




This entry was posted on 8 wrz 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Daktylowe kule ze słonecznikiem”

  1. Odpowiedzi
    1. Codziennie zabieram sobie po jednej do pracy na drugie śniadanie - pycha :)

      Usuń
  2. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...