Sama się sobie dziwię i nie mogę zrozumieć tego, że kiedyś nie lubiłam rabarbaru. Może po prostu musiałam do niego dojrzeć. Dziś smak rabarbaru jest jednym z moich ulubionych i co roku z niecierpliwością wyczekuję momentu aż pojawi się w moim ogrodzie. A że jest go tam całkiem sporo, na pewno pojawi się wiele przepisów z jego udziałem :) Pierwszym z nich jest rabarbarowe crumble, które jest obłędnym połączeniem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej migdałowej kruszonki przepełnionej słodyczą. I jak tu nie kochać rabarbaru? :) Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z tej strony.
SKŁADNIKI (4 porcje)
owocowa część:
6 łodyg rabarbaru
1 duże kwaśne jabłko (można pominąć)
łyżka mąki kukurydzianej/ kisielu/ mąki ziemniaczanej
łyżka masła
1 opakowanie cukru waniliowego
dwie łyżki brązowego cukru
kruszonka:
120 g masła
150 g mąki ( niepełna szklanka)
1 opakowanie cukru migdałowego
2 duże łyżki brązowego cukru
3 duże łyżki płatków migdałowych
dodatkowo:
śmietana kremówka/ lody śmietankowe/ krem jogurtowy
świeża mięta/ melisa
SPOSÓB WYKONANIA
1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać skrobię, masło oraz cukier brązowy i waniliowy. Można zmienić proporcje cukru, w zależności od upodobań, ja nie lubię zbyt słodkiej masy rabarbarowej dlatego używam go stosunkowo niedużo i biały zastępuję brązowym, który jest mniej słodki.
2. Całość gotować kilka minut, aż masło i cukier się rozpuszczą i połączą ze skrobią. Uważać żeby masa owocowa się nie przypaliła.
3. Gotową masę przełożyć do naczyń do zapiekania.
4. Do miski wsypać mąkę i wrzucić posiekane zimne masło. Rozetrzeć. Dodać cukier i migdały i rozcierać palcami aż uzyskamy sypkie duże grudki. Gotową kruszonkę wyłożyć na masę rabarbarowo- jabłkową. Piec ok 40 minut w 180 ºC, aż kruszonka się ze złoci, a rabarbar zacznie "kipieć" po bokach. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by trochę przestygło. Podawać ciepłe z bitą śmietaną, lodami lub kremem jogurtowym.
Smacznego!
było pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
Usuń