Rabarbarowe Crumble z migdałową kruszonką.


Sama się sobie dziwię i nie mogę zrozumieć tego, że kiedyś nie lubiłam rabarbaru. Może po prostu musiałam do niego dojrzeć. Dziś smak rabarbaru jest jednym z moich ulubionych i co roku z niecierpliwością wyczekuję momentu aż pojawi się w moim ogrodzie. A że jest go tam całkiem sporo, na pewno pojawi się wiele przepisów z jego udziałem :)  Pierwszym z nich jest rabarbarowe crumble, które jest obłędnym połączeniem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej migdałowej kruszonki przepełnionej słodyczą. I jak tu nie kochać rabarbaru? :) Przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z tej strony. 




SKŁADNIKI (4 porcje)

owocowa część:

6 łodyg rabarbaru
1 duże kwaśne jabłko (można pominąć)
łyżka mąki kukurydzianej/ kisielu/ mąki ziemniaczanej
łyżka masła
1 opakowanie cukru waniliowego
dwie łyżki brązowego cukru

kruszonka:

120 g masła
150 g mąki ( niepełna szklanka)
1 opakowanie cukru migdałowego
2 duże łyżki brązowego cukru
3 duże łyżki płatków migdałowych

dodatkowo:

śmietana kremówka/ lody śmietankowe/ krem jogurtowy
świeża mięta/ melisa


SPOSÓB WYKONANIA

1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać skrobię, masło oraz cukier brązowy i waniliowy. Można zmienić proporcje cukru, w zależności od upodobań, ja nie lubię zbyt słodkiej masy rabarbarowej dlatego używam go stosunkowo niedużo i biały zastępuję brązowym, który jest mniej słodki.

2. Całość gotować kilka minut, aż masło i cukier się rozpuszczą i połączą ze skrobią. Uważać żeby masa owocowa się nie przypaliła.

3. Gotową masę przełożyć do naczyń do zapiekania.

4. Do miski wsypać mąkę i wrzucić posiekane zimne masło. Rozetrzeć. Dodać cukier i migdały i rozcierać palcami aż uzyskamy sypkie duże grudki. Gotową kruszonkę wyłożyć na masę rabarbarowo- jabłkową. Piec ok 40 minut w 180 ºC, aż kruszonka się ze złoci, a rabarbar zacznie "kipieć" po bokach. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by trochę przestygło. Podawać ciepłe z bitą śmietaną, lodami lub kremem jogurtowym.

Smacznego!






This entry was posted on 29 kwi 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Rabarbarowe Crumble z migdałową kruszonką.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...