Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem.

Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha!  



SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków)

ciasto na placki: 

1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 nieduża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki parmezanu
pieprz
sól

sos:

jogurt 150 ml
mały pęczek koperku
świeża mięta
bazylia
ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy francuskiej
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

dodatkowo:

wędzony łosoś
przepiórcze jajeczka
czerwona papryka
czarny sezam


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii.

2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok 2-3 min z każdej strony. Placuszki powinny się lekko zarumienić.

4. Ogórek dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Do miseczki z ogórkiem dodać jogurt. Pęczek koperku, kilka listków bazylii i świeżej mięty posiekać i dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł.

5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować 2,5 do 3 min. Przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać.

6. Na talerzu położyć odrobinę sosu, następnie placek, na niego dużą łyżkę sosu, plaster łososia, paprykę, całość przykryć kolejnym plackiem. Na wierzchu położyć łyżkę sosu, udekorować przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, papryką i czarnym sezamem. 


Smacznego!



This entry was posted on 28 kwi 2014 and is filed under ,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem.”

  1. Ja czekam aż na moim skromnym warzywniaczku pojawią się cukinie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia daje tyleeee możliwości, uwielbiam to warzywo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...