Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha!
SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków)
ciasto na placki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 nieduża cebula
2 jajka
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki parmezanu
pieprz
sól
sos:
jogurt 150 ml
mały pęczek koperku
świeża mięta
bazylia
ogórek gruntowy
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy francuskiej
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
dodatkowo:
wędzony łosoś
przepiórcze jajeczka
czerwona papryka
czarny sezam
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii.
2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok 2-3 min z każdej strony. Placuszki powinny się lekko zarumienić.
4. Ogórek dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Do miseczki z ogórkiem dodać jogurt. Pęczek koperku, kilka listków bazylii i świeżej mięty posiekać i dodać do jogurtu. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wcisnąć sok z połowy cytryny, uważać aby nie dostały się pestki, dodać po łyżce gruboziarnistej musztardy francuskiej oraz oliwy i całość dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić aby sos się przegryzł.
5. W niedużym rondelku zagotować wodę na jajka przepiórcze. Gdy woda zacznie bulgotać włożyć do niej jajka i gotować 2,5 do 3 min. Przełożyć do naczynia z zimną wodą i obrać.
6. Na talerzu położyć odrobinę sosu, następnie placek, na niego dużą łyżkę sosu, plaster łososia, paprykę, całość przykryć kolejnym plackiem. Na wierzchu położyć łyżkę sosu, udekorować przekrojonym na pół jajkiem przepiórczym, papryką i czarnym sezamem.
Ja czekam aż na moim skromnym warzywniaczku pojawią się cukinie <3
OdpowiedzUsuńCukinia daje tyleeee możliwości, uwielbiam to warzywo :)
Usuń