Deser truskawkowo- jogurtowy.

Domowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) 


SKŁADNIKI ( 4 porcje)

lody truskawkowo- jogurtowe

mrożone truskawki około 250 gram
jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek)
cukier/stewia/ksylitol

sałatka owocowa:

kilka dojrzałych truskawek
pestki z połowy granatu
suszone maliny
amarantus
płatki gorzkiej czekolady
sok z połowy cytryny
1 łyżka syropu waniliowego (opcjonalnie)
świeża mięta


SPOSÓB WYKONANIA

1. Jogurt grecki włożyć do zamrażarki na 10-15 min.

1. Granat przekroić na pół. Następnie przełamać na pół aby dostać się do "gniazd" z pestkami. Palcami lub łyżeczką delikatnie oddzielić pestki od skórki i białych błonek i przełożyć je do miseczki. Truskawki pokroić w kostkę. Wymieszać razem z pestkami granatu.

2. Do owoców dodać 3 łyżki suszonych malin, które nadają kwaskowego smaku i chrupkości. Kilka listków świeżej mięty posiekać w paseczki i dodać do pozostałych składników. Dodać po łyżce amarantusa i płatków ciemnej czekolady. Wycisnąć sok z połowy cytryny i polać syropem waniliowym. Wymieszać i odstawić na kilka minut aby smaki wzajemnie się przeniknęły.

3. Zmrożone truskawki i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Dosłodzić do smaku cukrem lub stewią.

4. Do szklanych miseczek / pucharków nałożyć lody do 1/3 wysokości. Dopełnić owocami i udekorować listkiem mięty. Podawać od razu.

Smacznego!










This entry was posted on 27 kwi 2014 and is filed under ,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...