Zielona babka wielkanocna

Święta tuż tuż! A jak wiadomo nie ma świąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :)





SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm)

ciasto:

  • 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 80 g zmielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć)
  • 50 ml mleka
  • sok z połowy limonki
  • masło i bułka tarta do wysmarowania  foremki


lukier:


  • sok z połowy limonki
  • cukier puder
  • zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  2. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę, następnie zblendować razem z sokiem z limonki.
  3. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać.
  4. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem. 
  5. Wmiksować awokado do masy.
  6. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy ciasto w kilku foremkach należy odpowiednio skrócić czas pieczenia, np. w przypadku rozlania ciasta do formy na muffiny należy je piec około 35 min. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
  7. Sok z limonki, cukier puder i 2-3 kropelki barwnika spożywczego ucierać w szklance, aż do uzyskania lukru o gęstej konsystencji. 
  8. Udekorować ciasto ulubionymi bakaliami, czekoladowymi lub cukrowymi ozdobami.
Smacznego!






This entry was posted on 18 kwi 2014 and is filed under ,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Zielona babka wielkanocna”

  1. Uwielbiam te czekoladowe jajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, są pyszne, a wylewający się ze środka karmel to niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! :)
    http://onlydreams8.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...