Bardzo prosta, szybka i co najważniejsze niesamowicie smaczna sałatka. Jej przygotowanie zajmie naprawdę niewiele czasu, a uzyskany efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie. Doskonała na lunch lub lekką kolację. Sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub chrupiącymi grzankami.
kozi serek (roladka)
8 dużych truskawek
dwie duże garście rukoli
migdały (słupki lub płatki)
orzeszki pinii
miód
olej z orzechów laskowych ( można zastąpić zwykłym olejem rzepakowym)
miód
ocet balsamiczny gruszkowy (można zastąpić zwykłym lub kremem balsamicznym)
3-4 gałązki świeżego tymianku
świeżo mielony pieprz
czarny sezam (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Roladkę pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Na każdym plasterku umieścić po kilka słupków migdałów i orzeszków pinii. Polać odrobiną miodu (około pół łyżeczki na jeden plasterek). Następnie skropić olejem, posypać sezamem i ułożyć gałązki świeżego tymianku. Zapiekać w piekarniku używając opcji grill około 3-5 min, aż orzeszki się lekko zarumienią.
2. W czasie gdy serek się zapieka, na talerzu układamy rukolę. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy dookoła rukoli.
3. Jeszcze ciepłe plasterki sera kładziemy na rukoli, skrapiamy octem balsamicznym i olejem z orzechów laskowych, a całość posypujemy świeżo- mielonym pieprzem.
Smacznego!
Omnomnomnom! :D
OdpowiedzUsuń