Śniadania wcale nie muszą być nudne, wystarczy szczypta kreatywności, kilka minut w zanadrzu i można stworzyć coś prostego i naprawdę pysznego, np. przepiórcze jajeczka zapiekane z pieczarkami i sosem śmietanowym z dodatkiem parmezanu.
SKŁADNIKI (1 porcja)
3 jajka przepiórcze
1 duża pieczarka
2-3 pomidorki koktajlowe
dymka
łyżka śmietany
parmezan
bazylia
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Pieczarki umyć i posiekać w niedużą kostkę, dymkę oraz bazylię drobno posiekać i wymieszać z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem sola i pieprzem. Warzywa połączyć ze śmietaną.
2. Warzywa wymieszane z sosem ułożyć w kokilkach, wbić jajka, ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać parmezanem lub solą.
3. Zapiekać ok 10-12 minut w 180 °C, aż jajka się zetną.