Ostatnimi czasy pizzerie zniknęły z mojego restauracyjnego szlaku, bo doszłam do wniosku, że równie dobrą, a nawet lepszą pizzę można bardzo szybko przygotować w domu. Ciasto z tego przepisu jest puszyste w środku i chrupiące po bokach, a aromatyczny sos i dodatki sprawiają, że ta pizza naprawdę krzepi podniebienia :) Jeśli jeszcze nie piekliście pizzy, to właśnie jest ten moment, aby spróbować!
SKŁADNIKI
ciasto (2 spore blaty)
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie)
- 1 opakowanie suchych drożdży
- łyżka oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
sos:
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania)
- świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia
- ocet balsamiczny
- cukier
- pieprz
- sól
dodatki:
- mozarella/ żółty ser
- chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii
- szynka + pieczarki + świeży tymianek
- ser z niebieską pleśnią + grana padano + pomidorki koktajlowe + rukola dodana po upieczeniu
- szynka parmeńska + rukola - oba składniki dodane po upieczeniu
lub cokolwiek innego, na co właśnie macie ochotę :)
SPOSÓB WYKONANIA
- Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Stopniowo dolewać letnią (!) wodę i mieszać. Po dolaniu całej wody, wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i zacznie łatwo odchodziło od stolnicy ( jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać je dodatkowo niedużą ilością mąki).
- Wyrobione ciasto przełożyć do dużego naczynia, przykryć jasną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 1,5 h. W wersji dla cierpliwych i ceniących sobie ciekawy smak, polecam zagnieść ciasto dwa dni przed pieczeniem i wstawić na 48h do lodówki. Na kilka godzin przed pieczeniem wyjąć ciasto, podzielić na 2-3 części i odstawić w ciepłe miejsce, tak by podwoiło swoją objętość. W takim kilkudniowym cieście pęcherzyki powietrza są dużo większe, dzięki czemu ciasto pięknie wyrasta i ma szlachetny smak.
- Do rondelka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec gotowania dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem i octem balsamicznym. Odstawić do wystudzenia.
- Blachy do pieczenia delikatnie posmarować oliwą. Wziąć jedną porcję ciasta położyć na blasze i delikatnie rozciągać. Nie wałkować ani nie ugniatać, bo w ten sposób zostanie zniszczona faktura ciasta i nie wyrośnie ono tak, jak powinno.
- Na rozciągniętym cieście delikatnie rozprowadzić sos i posypać mozarellą, a na wierzchu ułożyć ulubione dodatki. Nie należy przesadzać z ilością składników, zbyt duża ilość może przytłoczyć smak ciasta i sosu, które mają królować.
- Gotowe do upieczenia pizze wkładamy do bardzo mocno nagrzanego piekarnika ( 220-250°C) i pieczemy przez 12-15 min, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a boki pizzy przybiorą złoto-brązowy kolor.
smacznego :)