Słodkie ziemniaki nie należą do najpopularniejszych warzyw, a szkoda bo mają wspaniały oryginalny smak, który stanowi ciekawą alternatywę dla zwykłych ziemniaków z koperkiem. Można je piec, grillować, gotować, na co tylko mamy ochotę. Moją ulubioną propozycją podania batatów jest puree, smak jest niecodzienny, zdecydowanie wart spróbowania. Świetnie pasuje do pieczonych skrzydełek lub grillowanej wołowiny.
SKŁADNIKI ( na 4 porcje)- 2 duże bataty
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduża papryczka jalapeno
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- 1 łyżka masła
- pieprz cayenne
- gałka muszkatołowa
- sól
dodatkowo
świeży tymianek
kilka plasterków chorrizo
grana padano
SPOSÓB WYKONANIA
- Bataty i marchewkę pokroić w równe kawałki około 3 cm. Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować ok 20 min, aż bataty i marchewką będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Ugotowane warzywa odcedzić.
- Do garnka dodać śmietanę, masło, ząbek czosnku, papryczkę jalapeno i całość zblendować na jednolitą, gładką masę. Dodać wedle uznania gałkę muszkatołową, pieprz cayenne i sól, powtórnie zblendować.
- Gotowe puree przełożyć do kokilek i delikatnie wygładzić powierzchnię. Chorizzo posiekać w cienkie paseczki i ułożyć na puree. Na każdej porcji ułożyć po 1-2 gałązce świeżego tymianku i posypać startym serem grana padano. Zapiekać w temperaturze 170 stopni przez 15-20 min, aż na puree utworzy się chrupiąca skorupka.
Smacznego!
Uwielbiam bataty.
OdpowiedzUsuńIch po prostu nie da się nie lubić :)
UsuńBardzo cieszy mnie ostatnia obecność batatów w Lidlu :)
OdpowiedzUsuńśmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńUzylam kwasnej, gestej smietany.
Usuń