Domowy creme fraiche

Creme fraiche to francuska lekko ukwaszona śmietana, cudownie gęsta i kremowa. Stanowi świetny dodatek do dań, zwłaszcza do pikantnych przekąsek. Nie zawsze łatwo ją dostać, dlatego warto wiedzieć jak przyrządzić ją domowym sposobem. Do jej przygotowanie potrzebne będą tylko dwa składniki- śmietana i maślanka, oraz słoik i trochę cierpliwości :)

SKŁADNIKI

  • 200g śmietany 36% (nie może być homogenizowana!)
  • 2-3 łyżki maślanki (bez konserwantów)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W słoiku umieszczamy śmietanę i maślankę, dokładnie mieszamy. 
  2. Zamykamy słoik i stawiamy w ciepłym miejscu (ok.25 stopni) na 12-20h.
  3. Po tym czasie śmietana zgęstnieje i nabierze lekko kwaśnego smaku.
  4. Przechowywać w lodówce do 7 dni.
  5. Uwielbiam ją jako deep, przyprawioną jedynie sokiem z cytryny/limonki i solą.

Smacznego!


This entry was posted on 16 lis 2015 and is filed under ,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Domowy creme fraiche”

  1. Super przepis, prosty i bardzo łatwy i co najważniejsze domowy :) Zapraszam do mnie na serek z jogurtu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie przepisy, koniecznie muszę zrobić ten serek :)

      Usuń
  2. Już nieraz widziałam przepis z wykorzystaniem creme fraiche, ale nie wiedziałam, że domowa wersja jest tak łatwa w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...