Creme fraiche to francuska lekko ukwaszona śmietana, cudownie gęsta i kremowa. Stanowi świetny dodatek do dań, zwłaszcza do pikantnych przekąsek. Nie zawsze łatwo ją dostać, dlatego warto wiedzieć jak przyrządzić ją domowym sposobem. Do jej przygotowanie potrzebne będą tylko dwa składniki- śmietana i maślanka, oraz słoik i trochę cierpliwości :)
- 200g śmietany 36% (nie może być homogenizowana!)
- 2-3 łyżki maślanki (bez konserwantów)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- W słoiku umieszczamy śmietanę i maślankę, dokładnie mieszamy.
- Zamykamy słoik i stawiamy w ciepłym miejscu (ok.25 stopni) na 12-20h.
- Po tym czasie śmietana zgęstnieje i nabierze lekko kwaśnego smaku.
- Przechowywać w lodówce do 7 dni.
- Uwielbiam ją jako deep, przyprawioną jedynie sokiem z cytryny/limonki i solą.
Smacznego!
Super przepis, prosty i bardzo łatwy i co najważniejsze domowy :) Zapraszam do mnie na serek z jogurtu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, koniecznie muszę zrobić ten serek :)
UsuńJuż nieraz widziałam przepis z wykorzystaniem creme fraiche, ale nie wiedziałam, że domowa wersja jest tak łatwa w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuńpolecam, proste i pyszne! :)
UsuńFajny ten creme.
OdpowiedzUsuńdzięki i polecam :)
Usuń