Aromatyczna pierś z kurczaka pieczona w jogurcie

Soczysta i delikatna - po prostu pyszna. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, a ze słodkimi granatami, świeżą kolendrą i krem fraiche wprost bajkowo :)

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej (lub zwykłej słodkiej)
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy truflowej
  • pieprz
  • sól


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, kuminem, oregano i oliwą truflową.
  2. Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, tak aby pokryła całe mięso. Odstawiamy na 30 min.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok 15-18 min ( w zależności od grubości mięsa).
  4. Świetnie smakuje ze świeżą kolendrą, pestkami granatów i creme fraiche.

Smacznego!



This entry was posted on 30 lis 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Aromatyczna pierś z kurczaka pieczona w jogurcie”

  1. Zdjęcia jak z najlepszej książki kucharskiej, piękne! W wędzonej papryce jestem zakochana, więc przepis wykorzystam na pewno, lekko i pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...