Soczysta i delikatna - po prostu pyszna. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno, a ze słodkimi granatami, świeżą kolendrą i krem fraiche wprost bajkowo :)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki słodkiej (lub zwykłej słodkiej)
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy truflowej
- pieprz
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, kuminem, oregano i oliwą truflową.
- Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą, tak aby pokryła całe mięso. Odstawiamy na 30 min.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka pieczemy ok 15-18 min ( w zależności od grubości mięsa).
- Świetnie smakuje ze świeżą kolendrą, pestkami granatów i creme fraiche.
Smacznego!
Zdjęcia jak z najlepszej książki kucharskiej, piękne! W wędzonej papryce jestem zakochana, więc przepis wykorzystam na pewno, lekko i pysznie!
OdpowiedzUsuń