Uwielbiam to ciasto, jest mięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe. A przy tym jest niesamowicie proste w przygotowaniu. No nie ma szans żeby się nie udało! :)
SKŁADNIKI (forma 21cm x 21 cm)
- 250g jogurtu
- 125g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Masło roztapiamy w rondelku lub mikrofali i studzimy.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski.
- Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
- Sypkie składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dolewamy przestudzone masło i dokładnie mieszamy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę i wyrównujemy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40 min do tzw. suchego patyczka.
- Czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy.
- Roztopioną czekoladą polewamy ciasto, a następnie posypujemy orzechami. Odstawiamy do czasu, aż polewa ostygnie.
Smacznego!
To jest moje ulubione ciacho
OdpowiedzUsuńMi sie kojarzy z dziecinstwem :)
UsuńNie ma to jak murzynek! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dokładnie! :)
Usuńa czy na mące pełnoziarnistej tez wyjdzie??
OdpowiedzUsuńNie piekłam z tego przepisu na mące pełnoziarnistej, więc ciężko mi powiedzieć jak wpłynie to na konsystencję ciasta. Na pewno wyjdzie z orkiszowej jasnej, bo już to testowałam. Może na początek spróbuj pół na pół jasną z pełnoziarnistą.
Usuń