Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie.
- 1 duży batat
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 3-4 łyżki oleju ryżowego /rzepakowego
dodatkowo
- 1/2 granatu
- 1/4 pęczka kolendry lub natki pietruszki
- 3-4 łyżki creme fraiche
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek,
- Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min.
- Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche.
Smacznego!
No i proszę, już wiem, co jutro będzie na obiad :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie i prosto :) Chętnie wypróbujemy!
OdpowiedzUsuńDostałam śliniotoku.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa to z kilo bym zjadł jak moja krysia a nie jak na obrazku 100gram pokazane kutwa. Pozdrawiam tych co potrafią zjeść kutwa
OdpowiedzUsuńMozna zjesc i 2kg, nikt nie broni :) a jak pyszne to i 3kg nawet ;)
OdpowiedzUsuń