Azja bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu.
- 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec)
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru muscovado
- 1/2 papryczki chilli
dodatkowo
- 1 kula mozarelli
- 1/2 owocu granatu
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 garści sałaty
- 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny)
- 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie)
- olej krokoszowy z Oleofarm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy na 15 min.
- Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego. Smażymy mięso z obu stron po 3-5 min w zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło.
- W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu.
- Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków.
- Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach.
- Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza.
Smacznego!
Wygląda pięknie, tak kolorowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda bardzo kolorowo...
OdpowiedzUsuńi pysznie :)
UsuńI’ve recently started a site, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.
OdpowiedzUsuńAlso visit my webpage - 강남오피
(jk)