Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą

Azja bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam przemycać ją po kawałeczku do codziennych potraw - sałatek, kanapek, zup, marynat, czy deserów. Tak właśnie powstała ta genialna sałatka z pikantną wołowiną marynowaną w chilli i sosie ostrygowym, słodkim granatem i olejem z krokosza. Całość smakuje po prostu fantastycznie, takie małe fusion na talerzu.


SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 200g wołowiny ( rostbef, polędwica, udziec)
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru muscovado
  • 1/2 papryczki chilli

dodatkowo

  • 1 kula mozarelli
  • 1/2 owocu granatu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2 garści sałaty
  • 1 łyżka babki płesznik ( błonnik witalny)
  • 1 łyżka pestek słonecznika (opcjonalnie)
  • olej krokoszowy z Oleofarm


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Papryczkę chilli drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Obtaczamy mięso w marynacie i odstawiamy  na 15 min.
  2. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego. Smażymy mięso z obu stron po 3-5 min w zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło.
  3. W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu.
  4. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków.
  5. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach.
  6. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza.
Smacznego!




Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

This entry was posted on 2 lis 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...