Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to warzywo które daje w kuchni niezłe pole do popisu. Można z niego przyrządzać zupy kremy, pasty, puree, podawać jako dodatek do potraw, a nawet piec ciasta! W każdej postaci są pyszne. Pieczone z dodatkiem pieprzu cayenne i delikatnego creme fraiche smakuję wręcz rewelacyjnie.

SKŁADNIKI ( 2 porcje)

  • 1 duży batat
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 3-4 łyżki oleju ryżowego /rzepakowego

dodatkowo

  • 1/2 granatu
  • 1/4 pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • 3-4 łyżki creme fraiche


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Bataty obieramy ze skórki. Kroimy w ok. 0,5 cm plastry i następnie w paski, tak aby uzyskać kształt frytek,
  2. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W szklance mieszamy pieprz cayenne, kumin oraz oliwę. Polewamy bataty i mieszamy je z marynatą, tak aby pokryła każdą frytkę.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 25 -30 min.
  5. Upieczone frytki wykładamy na talerz posypujemy pestkami granatu oraz kolendrą lub natką pietruszki, Podajemy z creme fraiche.
Smacznego!





This entry was posted on 21 lis 2015 and is filed under ,,,,,,,,,,,,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

6 Responses to “Pieczone frytki z batatów z kuminem i pieprzem cayenne”

  1. No i proszę, już wiem, co jutro będzie na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i prosto :) Chętnie wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to z kilo bym zjadł jak moja krysia a nie jak na obrazku 100gram pokazane kutwa. Pozdrawiam tych co potrafią zjeść kutwa

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozna zjesc i 2kg, nikt nie broni :) a jak pyszne to i 3kg nawet ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...