Uwielbiam szparagi. Zazwyczaj stawiam na zielone, bo są szybsze w przygotowaniu i nie trzeba ich obierać :) Przez to trochę zapomniałam o ich białej odmianie, która jest równie pyszna. Gotowane w słodkiej wodzie cytrynowej i polane moją wariacją na temat sosu holenderskiego smakują naprawdę wyśmienicie. Warto zatrzymać się na chwilę przy sosie, bo jest naprawdę pyszny. Jest to twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego i berneńskiego, a do tego czuć w nim wspaniały aromat pomarańczy. Jest wyrazisty, kwaśny, a jednocześnie ma w sobie odrobinę pomarańczowej słodyczy. Podstawą sosów tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :)
Pages
▼
31 maj 2014
30 maj 2014
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue
Uwielbiam dodatek powideł, dżemów i marmolad do marynat oraz sosów do mięs, zwłaszcza do drobiu i schabu. Dzięki takiemu dodatkowi mięso smakuje naprawdę wyjątkowo. Dziś pomysł na przyrządzenie kurczaka, ale sos z tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :)
29 maj 2014
Naleśniki nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta.
Naleśników ciąg dalszy :) Tym razem w wersji wytrawnej z dużą ilością szpinaku i dodatkiem suszonych pomidorów oraz fety. Naleśniki świetnie smakują z jogurtowo- serowym sosem. Nadzienia z tych naleśników, bardzo często używam też do wypieku tarty albo łączę z makaronem. Myślę, że świetnie sprawdziłoby się również w pierogach. Koniecznie wypróbujcie!
28 maj 2014
Naleśnikowe sushi na słodko z truskawkowo- miętowym twarożkiem i czekoladą.
Nie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie czekolady to istne niebo w gębie :)
27 maj 2014
Jajecznica z łososiem i czarnym sezamem podana z sałatką z pomidorów i sera korycińskiego.
Idealna na szybkie i pożywne śniadanie, poranna klasyka- czyli jajecznica. Tym razem w wersji z wędzonym łososiem i czarnym sezamem. Smaki doskonale się uzupełniają, a w towarzystwie małej czarnej stanowią bardzo pozytywny początek dnia :)
26 maj 2014
Sałatka ze szpinakiem, żurawiną i serem pleśniowym z dodatkiem dressingu balsamiczno- miodowego
Szpinak- dla jednych koszmar z dzieciństwa, dla innych doskonałe narzędzie do przyrządzania niezwykłych dań. Dla mnie szpinak to zdecydowanie ta druga opcja. Uwielbiam go pod każdą postacią i na ciepło i na zimo, w sałatce i w tarcie, po prostu zawsze i wszędzie :) Dzisiejsza propozycja to przepis na przepyszną sałatkę na bazie świeżego szpinaku. Połączenie smaków jest genialne, naprawdę warto spróbować!
25 maj 2014
Kawa mrożona karmelowa.
Idealnie zmrożony zastrzyk energii, czyli iced coffee. Bez cukru, z dużą ilością mleka i nutą karmelu. Doskonała na przepyszny początek dnia :)
24 maj 2014
Mrożony jogurt truskawkowo- kokosowy.
W takie dni jak dziś, zimne i orzeźwiające desery to wybawienie :) Puszysta masa truskawkowa z nutą kokosa i gęsty jogurt to połączenie wręcz idealne!
23 maj 2014
Makaron shirataki z wieprzowiną papryczką jalapeno i świeżą kolendrą.
Bardzo lubię azjatyckie makarony, szybko się robią, są lekkie i smaczne, a niektóre z nich są prawie całkowicie pozbawione kalorii :) Tak jest w przypadku makaronu shirataki, który zwiera około 6kcl/100g, czyli tyle co nic. Dla mnie to prawdziwy hit! A z dodatkiem pulled pork, chilli, kolendry i chrupkich warzyw to prawdziwy rarytas :)
21 maj 2014
Chickenburger z pikantnym sosem chili i chrupiącą sałatą.
Domowe fast- foody to bardzo smaczny i wcale nie taki niezdrowy (jakby się wydawało) pomysł na szybką kolację, czy lunch. Dają bardzo duży wachlarz możliwości. Na jednym z blogów znalazłam przepis na przygotowanie kurczaka gotowanego w mleku, a później smażonego i następnego dnia przepis już był w realizacji :) A o to efekt - burger z piersią kurczaka, sałatą, pomidorem i pikantnym sosem chili. Kanapki bardzo szybko zniknęły ze stołu :)
18 maj 2014
Cytrynowa pierś z kurczaka z gruszką i karmelizowanymi orzeszkami pinii podana na sałacie.
Sałatki z kurczakiem bardzo często goszczą na moim talerzu i to za każdym razem w innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna!
17 maj 2014
Caprese z czerwonymi pomarańczami z dodatkiem fenkułu, pestek słonecznika i świeżej mięty.
Dziś szybki przepis na przepyszną sałatkę wzorowaną na włoskim caprese. Mozarella świetnie komponuje się z pomarańczami i koprem włoskim (fenkułem). Całość polana sosem miodowo cytrynowym jest po prostu obłędna.
16 maj 2014
Mango lassi.
Uwielbiam jogurtowo- owocowe koktajle. Są pożywne, orzeźwiające, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Wystarczy ciekawie skomponować owoce i można cieszyć się oryginalnym smakiem. Koktajl z mango, obok truskawkowego i malinowego należy do moich ulubionych. Wystarczy dodać do niego płatki owsiane i mamy pożywne drugie śniadanie lub wrzucić kostki lodu i listki mięty, aby otrzymać orzeźwiający napój.
15 maj 2014
Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje.
Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste. Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko pyszny!
13 maj 2014
Stek z rostbefu ze szparagami i cytrynowo - tymiankowym masełkiem
Dziś niesamowicie pyszny i szybki do wykonania kawał mięsa ;) Steki są doskonałe pod każdym względem. Najlepsze są oczywiście te z polędwicy, jednak ze względu na cenę, na ten rodzaj mięsa nie zawsze można sobie pozwolić. Dlatego bardzo często sięgam po rostbef, nie jest on aż tak delikatny jak polędwica, ale jest bardzo kruchy i smaczny. Mamy aż 6 stopni wysmażenia steków klik. Ja najbardziej lubię medium i medium rare (na zdjęciu). Dla mnie mięso ciemno różowe jest najsmaczniejsze, ze względu na swoją delikatność i soczystość, mocniejsze stopnie wysmażenia sprawiają, że stek staje się twardszy i suchy i dla mnie nie smakuje już tak dobrze. Najbardziej lubię stek marynowany jedynie w oliwie, doprawiony solą i pieprzem po usmażeniu. Ale jedzenie steku zawsze w ten sam sposób byłoby nudne, więc często eksperymentuję, a uzyskiwane smaki bardzo pozytywnie mnie zaskakują :)
12 maj 2014
Domowe burgery z chutney cebulowo- morelowym z chili i nutą białego wina.
Bułeczki już mamy, więc teraz czas na przepysznego domowego burgera. Sposobów na burgery, jest tyle ilu kucharzy :) Każdy ma swoje ulubione smaki i połączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie.
11 maj 2014
Idealne bułeczki do hamburgerów.
Nie znam osoby, która nie lubiłaby burgerów. W tej chwili można kupić je wszędzie, od przydrożnych budek po eleganckie restauracje, ale i tak najlepiej smakują te domowe. Pyszny burger to nie tylko mięso, ale i bułka, o czym często się zapomina. Choćby najlepsze mięso, ale podane w pieczywie kiepskiej jakości nie będzie smakowało tak, jak powinno. Zrobienie pieczywa często kojarzy się z trudnym czasochłonnym procesem... te bułeczki są zupełnym zaprzeczeniem powyższego :) Jedyne, co zajmuję nieco czasu to czekanie aż ciasto wyrośnie. Bułeczki są przepyszne, mają chrupiącą skórkę i mięciutki puszysty środek- są idealne! Dodatek mleka w proszku sprawia, że mają strukturę niesamowicie zbliżoną do bułek, w których są serwowane burgery w "sieciówkach", ale w smaku są od nich o niebo lepsze. Świetnie smakują też podane na śniadanie z samym masłem i filiżanką ulubionej kawy.
10 maj 2014
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców
Pulled pork to marynowana wieprzowina poddawana długiej obróbce termicznej w niskiej temperaturze. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania mięso jest delikatne, miękkie i rozpada się na cienkie kawałki, które przypominają wyglądem grube nitki. Mimo iż przygotowanie zajmuje sporo czasu, to naprawdę warto spróbować. Możecie przygotować marynatę według swoich preferencji, np. ostrzejszą, czy bardziej orientalną. Gwarantuję, że jeśli choć raz przygotujecie mięso w ten sposób, to na tym jednym razie nie poprzestaniecie. Kanapki z pulled pork to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. Po prostu rewelacja!
8 maj 2014
Makaron pełnoziarnisty z nektarynką, orzechami włoskimi i świeżą miętą.
Dziś w zasadzie mam dla Was nie przepis, a bardziej sposób podania makaronu. Bowiem najtrudniejszą z czynności wymaganych do zrobienia tego dania jest jego ugotowanie ;) Makaron, nektarynka, do tego chrupiące orzechy i świeża mięta, a to wszystko polane jogurtem - pychotka!
7 maj 2014
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo
Chrupkie warzywa i kremowy beszamel to połączenie idealne. Przygotowywałam je już w wielu wariantach i zawsze wychodzi pyszne :) Tym razem postanowiłam trochę przełamać delikatny smak tego dania i dodałam pikantnej paprykowej kiełbaski chorizo, wyszło genialne!
6 maj 2014
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem.
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione ulubionym farszem, a następnie podpiekane, do momentu aż będą chrupiące, a ser delikatnie się rozpuści i połączy wszystkie składniki.
4 maj 2014
Tarta podwójnie czekoladowa z gruszkami zakrapianymi whiskey
Zdecydowanie coś dla fanów mocno czekoladowych deserów. Ciasto jest kruche, krem intensywnie czekoladowy z delikatnym akcentem mlecznej słodyczy, a gruszki cudownie aromatyczne i słodkie. Ciasto zniknęło z talerzy niesamowicie szybko :)
3 maj 2014
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną
Od dawna chciałam zrobić sajgonki, ale nie miałam na nie pomysłu. Kiedy trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :)